F.A.Q.

 

Wij hebben kinderen. Is een Bullmastiff geschikt als gezinshond?

Wij zien een pup van onze kennel het liefst terecht komen in een normaal huishouden. Dus zeker niet puur als waakhond! Hoewel een bullmastiff wel een stoer uiterlijk heeft en daardoor kan afschrikken hebben ze wel een erg zacht en vriendelijk karakter. Natuurlijk zal de hond wel waken en je wel beschermen maar wij vinden niet dat dit de hoofdreden van aanschaf moet zijn, er zijn andere rassen die hier geschikter voor zijn. Een bullmastiff is normaal gesproken erg lief voor kinderen. Ze kunnen echter soms wel 'lomp' uit de hoek komen en daardoor per ongeluk een kind omver lopen. Vaak hebben ze gewoon niet door hoe groot en zwaar ze zijn of vergeten ze de wereld om hun heen als ze een koekje of iets anders leuks of lekkers zien. Toch vinden wij het erg belangrijk dat er wel altijd toezicht is. Stuur dus bijvoorbeeld nooit kinderen alleen met de hond op pad want je weet nooit wat ze tegen komen of wat er gebeurt en een kind heeft dan nooit genoeg kracht en inzicht om bepaalde situaties op te lossen of te voorkomen.

 

Welke kleuren fokken jullie?

Aangezien we werken met genetica hebben we maar een beperkte invloed en kunnen we niets uitsluiten. Daarom kunnen alle drie kleuren voor komen: zand, rood en gestroomd. Gezien de kleuren worden gemixt komen er wel verschillende gradaties in de kleuren voor, donker rood / licht rood / donker gestroomd etc. Op de stamboom wordt echter alleen de hoofdkleur genoemd. Wij zelf geven echter voorkeur voor rood en zandkleur en daarom zullen de meeste van onze combinaties dan ook in die kleuren zijn. Maar onze voorkeur sluit de kleur gestroomd niet uit omdat een hond in deze kleur, bijvoorbeeld, een ontzettend mooie bouw kan hebben.

 

Is in jullie ogen gezondheid, karakter of uiterlijk het voornaamste?

De meeste kopers in onze doelgroep hebben een bullmastiff als sociale/ vriendelijke (gezins)hond en voor hen is gezondheid en karakter het belangrijkste. Ook voor ons zijn deze punten absoluut erg belangrijk. Ten slotte is het erg prettig een gezonde hond te hebben die goed en makkelijk in omgang is. Het is echter ook in het belang van de ontwikkeling van het ras om op het uiterlijk te letten, tenslotte kenmerkt voornamelijk het exterieur het ras. Daarom doen wij ons uiterste best om bij het maken van een combinatie nauw naar alle drie de punten te kijken. Het blijft echter de natuur en je kunt nooit vooraf exact bepalen wat een combinatie voortbrengt.

 

Wat geven jullie de honden te eten?

Welke brokken?
Wij voeren onze honden brokken van Kivo. Nadat we een tijdje verschillende brokken hebben gevoerd geeft deze brok bij ons het beste resultaat, glanzende vachten, goede ontlasting, geen jeuk of andere irritaties en een gelukkige hond die de brok smakelijk vind. Kivo maakt met zijn brokken onderscheid tussen een geperste en een geextrudeerde (gebakken) brok. Wij voeren onze volwassen honden de geperste brokken. Er zijn diverse redenen dat wij hiervoor kiezen; 1) de kans op een maagtorsie (omschreven bij 'wat is een maagtorsie?')is kleiner omdat de brok uit elkaar valt in de maag en niet gaat 'drijven' zoals een gebakken brok, 2) de verhitting bij het maken van de brok is een stuk lager waardoor de vitmanine, mineralen ed beter behouden blijven, 3) de hoeveelheid brok is minder omdat de voedingsstoffen samen geperst zijn. De geperste brok van Kivo is er in verschillende variaties maar wij gebruiken de variant zalm/rijst, voor een goede vertering en de goede vitaminen. Onze pups krijgen echter de geextrudeerde puppy brokken, toch goede voedingsstoffen maar op deze leeftijd nog niet laag (lees zwaarder) op de maag.

Het voedingsschema wat wij hier hanteren is het volgende;

vanaf 2 maanden -> Kivo Puppy geextrudeerd
vanaf 4 maanden -> Kivo Puppy geperst (optioneel)
vanaf 6 maanden -> Kivo compleet vlees (als afwisseling, zie hieronder beschreven)
vanaf 9 maanden -> Kivo Zalm/rijst geperst

Vanaf de 4 maanden kan men er dus al voor kiezen om over te stappen op een geperste brok, het is echter geen probleem dit ook pas bij een leeftijd van ongeveer 9 maanden te doen.

Hoevaak?
Wij voeren onze (volwassen) honden 2 maaltijden per dag. Pups krijgen 3 maaltijden per dag op het moment dat ze bij ons weggaan, we adviseren dit tot ongeveer 5 maanden te blijven doen. Sommige honden zijn sneller toe aan het verminderen naar 2 maaltijden per dag maar dit laten zij vanzelf merken door regelmatig maaltijden te laten staan.

Vers vlees?
Ook krijgen de honden bij ons eens in de week vlees. Omdat afwisselingen of zelfs mixen van een vleesvoeding met brokken zeer slecht is voor het verteren in de maag hanteren wij 1 a 2 vleesdagen in de week. Die dag krijgen ze dus geen brokken maar enkel vlees opgediend. Dit doen wij voor het schonen van het darmstelsel. Door een vleesmaaltijd te geven worden de darmen als het ware gereinigd. Het is echter niet noodzakelijk om te doen en wij adviseren het dan ook pas, als men er voorkeur aan geeft, te doen vanaf op zijn vroegst 6 maanden. De eerste maanden groeit een pup erg hard en een afwisseling van het voer is dan niet wat wij prefereren. Er zijn diverse 'goede' vleesmaaltijden te krijgen maar niet alle vleesproducten bevatten een complete maaltijd. Wijzelf geven voorkeur aan Kivo of Carnibest.

 

Hoeveel voer geven jullie de honden?

Wij gebruiken het voedingsschema zoals vermeld staat op de zak voer als richtlijn omdat tenslotte toch iedere hond anders is en anders opgroeit. Je moet dus goed in de gaten houden dat de ribben van de hond goed voelbaar maar net niet zichtbaar zijn. Zeker in de opgroeiende fase adviseren wij u de hond liever iets te mager, dan iets te dik te houden. Dit omdat de opgroeiende gewrichten al genoeg te voorduren hebben zonder nog extra kilo's te moeten meedragen. Blijf dus goed naar de hond kijken, ziet u dat hij vermagerd voer de hoeveelheid iets op maar ziet u dat de hond iets te veel aanzet verminder dan de hoeveelheid. Verder bieden wij niet de gehele dag door voer aan. Naast dat er kans is op een maagtorsie (zie de vraag 'wat is een maagtorsie?') omdat soms niet in de gaten is te houden wanneer de hond eet, leert de hond op deze manier ook zijn bak leeg te eten. Eet hij of zij niet dan krijgt hij of zij pas bij de volgende voedingsronde weer voedsel en zal dus moeten wachten. Wij houden dus echt de 2 maaltijden per dag (uitgaande van een volwassen hond) aan en ze krijgen dan bijvoorbeeld 20 minuten om hun bak leeg te eten. Het is echt niet zielig om een volle bak na die tijd weg te halen want naast de kans op een levensgevaarlijke maagtorsie creëer je met het weghalen van de bak ook een slechte eter.

* Let op; Hoewel slechte of te weinig voeding wel een achterstand in de groei kan opleveren wil het niet zeggen dat met goede en vooral veel voeding de hond groot uitgroeit! De grote wordt namelijk bepaald door genetica

 

Wat kunnen jullie nog meer over voer / voeren vertellen?

Overvoeding en Ondervoeding
De uiteindelijke grootte van een hond wordt niet bepaald door grote hoeveelheden voer. De bottenstructuur verandert niet bij overmaat, alleen het vetgehalte. De bottenstructuur en de grootte van het hoofd zijn namelijk genetisch vastgelegd. Het enige voordeel(?) van een te zware hond is dat je kunt vertellen dat je hond wel.... kg. is! Het nadeel is veel groter: Een trage en luie hond in een slechte conditie (en dus vatbaar voor allerlei kwaaltjes), slechte ontwikkeling voor de gewrichten en hierdoor grotere kans op HD en ED en een te zware hond heeft een slechtere kwaliteit van leven en zal minder lang leven(!), terwijl hij uiteindelijk niet groter is geworden dan een hond met een "normaal" gewicht. Daartegenover kan goedkoop voer met te weinig voedingsstoffen of véél te weinig (in hoeveelheid) voer leiden tot groeibeperking! Doordat ze niet genoeg voeding(stoffen) binnen krijgen, krijgen ze een achterstand in de ontwikkeling die vaak nooit meer helemaal ingehaald kan worden.

Moeilijke eter
Het klinkt misschien raar maar een moeilijke eter is vaak door de eigenaar gecreerd. Men ziet hun hond graag good (lees: veel) eten. Wanneer dit een keer niet gebeurt begint men gelijk te varieren met het eten en/of lekkers toe te voegen zodat de hond (weer) begint te eten. Je leert je hond dan dat als hij een moment niet eet hij direct beloond word met wat lekkers. Vaak word deze extra toevoeging dus een gewoonte en krijgt de hond het etiket 'moeilijke eter'. Ook een hond kan, net zoals bij mensen, gewoon eens wat minder honger hebben door het warme weer, een geur van een loopse teef in de beurt of omdat hij of zij eventjes niet zo lekker is waardoor hij of zij een maaltijd wenst over te slaan. Een hond kan makkelijk 60 dagen zonder voer, dus een maaltijd overslaan is echt geen probleem. Als ze meerdere maaltijden overslaan controleerd dan of er bijvoorbeeld iets veranderd is, een hond is namelijk een gewoontedier. Verder hanteren wij zelf strikte regels; als ze niet binnen 15 of 20 minuten willen eten, halen we de bak weg en die krijgen ze pas de volgende maaltijdronde weer aangeboden. Wij gaan het niet belonen als ze niets eten, op de lange termijn creer je dan namelijk een 'moeilijke eter'.

Wisselen van voer
Wij vinden het een fabeltje dat je bij wisseling van voer moet mixen. Juist dan creëer je het binnenkrijgen van verschillende type/samenstellingen voor een langere periode. Ineens overschakelen is in onze ogen het beste. Daarnaast is het zelfs verkeerd om bijvoorbeeld geperste en geëxpandeerde brokken of brokken met vlees te mixen. Stap dus altijd ineens over, het liefste op een ochtend omdat er dan geruime tijd tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ voeding zit. Het is redelijk normaal dat de darmen even moeten en wennen en dat de ontlasting dus even iets minder van kwaliteit is moet dit moet binnen enkele dagen herstellen.

 

Wat is een maagtorsie?

Een bullmastiff blijft een dogachtige welke kans hebben op een maagtorsie (=maagkanteling). Een maagtorsie ontstaat vaak als een hond met een volle maag druk doet of in het algemeen (onverwachte) duikelingen maakt. Ook water met een heel groot temperatuurverschil kan een torsie veroorzaken (zorg daarom dat water ook altijd in kamertemperatuur wordt voorgeschoteld). Hierdoor kan de maag kantelen en word de stofwisseling die blijft plaatsvinden ernstig verstoord waardoor de maag zich uiteindelijk opblaast. Ook kan door een maagkanteling de bloedtoevoer en/of -afvoer worden afgesloten waardoor de hond in shock raakt. In beide gevallen is direct handelen noodzakelijk! De hond dient direct door een arts te worden behandeld en in sommige gevallen zal er met spoed moeten worden geopereerd. Helaas overlijden er nog regelmatig honden aan een maagtorsie en wij adviseren dan ook de hond na het eten voldoende rust te geven. Symptomen van een maagtorsie kunnen zijn: een opgeblazen buik, rusteloosheid, sloom, braakneigingen zonder braken, moeizame ademhaling en daarnaast is het erg pijnlijk voor de hond. Ook weten ze vaak niet wat ze moeten doen en of ze blijven alleen maar liggen of ze kunnen hierdoor juist constant onrustig rondlopen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts!

 

Wat is Heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED)?

HD is de afkorting van Heupdysplasie en ED staat voor Elleboogdysplasie. Dysplasie betekent afwijking/ misvorming, in dit geval dus van het heup- of ellebooggewricht. Een pup wordt normaliter geboren met goede heupen en ellebogen maar door de groei van de hond blijven ook de gewrichten in ontwikkeling. Door verschillende factoren zoals erfelijkheid, voeding en bewegelijkheid tijdens het opgroeien van een pup kan deze ontwikkeling echter verhinderd worden. Hierdoor kunnen er afwijkingen, misvormingen of zelfs afgebroken stukjes ontstaan in het heup- of ellebooggewricht. Ook op latere leeftijd kan een afwijking ontstaan door overbelasting of een trauma (flinke klap op het gewricht door het verkeerd neerkomen bij bijvoorbeeld een sprong). De diagnosen HD en ED kunnen alleen door een dierenarts door middel van een röntgenfoto worden vastgesteld. Het niet soepel lopen van een hond kan namelijk ook te maken hebben met de hak, knie, voet of kussentjes van een hond. In de gewrichten kunnen diverse zaken afwijken waardoor HD of ED gediagnosticeerd kan worden. Bij de heupen kunnen dit; een slechte aansluiting van kop en kom, vervormingen van kop of kom, afgebroken stukjes bot, botwoekering (=artrose), slecht kraakbeen of een verkeerde samenstelling van de gewrichtsvloeistof zijn. Bij de ellebogen kunnen dit; een slechte aansluiting (van ellepijp en spaakbeen of het ellepijp/spaakbeen ten aanzien van de opperarm), losliggend kraakbeen, artrose, een loszittend stukje bot of een niet goed aangegroeid stukje bot zijn. U begrijpt dat bijvoorbeeld een loszittend stukje bot verholpen kan worden door een operatie, echter kan dat loszittende stukje bot al schade hebben aangebracht in het gewricht wat wellicht niet te herstellen is. Al deze aandoeningen moeten dan ook zeer serieus genomen moeten worden en tijdige constatering is dan ook altijd voordeliger dan het laten doorsudderen.

 

Wat doen jullie, en kunnen wij doen, tegen Heupdysplasie (HD) en Elleboogdysplasie (ED)?

Beide afwijkingen komen vaak voor bij grotere rassen, zo ook bij de bullmastiff. Het is daarom van belang hier rekening mee te houden bij het aanschaffen van de pup maar helemaal bij het opvoeden ervan. Zoals je bij de vraag hierboven (Wat is HD en ED?) hebt kunnen lezen kunnen erfelijkheid, voeding en beweging bijdragen aan deze afwijkingen. Genetisch is vastgelegd hoe de heupen en ellebogen van een pup zullen uitgroeien. Wij fokken daarom enkel met de meest gunstige uitslagen, dit is echter geen garantie voor goede gewrichten. Bij het maken van een combinatie ben je, betreft de genetica, afhankelijk van verschillende bloedlijnen, meerder generaties en daarnaast ook nog van het effect wat het samenvoegen van de bloedlijnen. Volledig uitsluiten is dus (helaas) niet mogelijk. Wel proberen wij zoveel mogelijk uit te sluiten door enkel te fokken met goede gewrichten en uitslagen, tenslotte is deze mogelijkheid er dus waarom zouden we hier geen gebruik van maken? Als onze honden ouder zijn dan 18 maanden laten wij röntgenfoto’s maken en beoordelen. Alleen als de hond een gunstige uitslag heeft (en daarnaast voldoet aan onze andere eisen welke je kunt teruglezen in de vraag ‘Wat maakt jullie honden anders dan gemiddeld?’) zal deze worden ingezet voor ons fokprogramma.

De juiste voeding is ook ontzettend belangrijk voor de gewrichten. Een goede samenstelling van de maaltijd en daarnaast ook de juiste hoeveelheid ondersteunt de opgroeiende pup. Een goede voeding kan dus in de verkeerde hoeveelheid ook zorgen voor overbelasting van de gewrichten. Hoe goed de samenstelling van de brok namelijk ook is, als de hond veel te veel krijgt en dus kampt met overgewicht moet hij of zij al dat gewicht meeslepen op zijn of haar gewrichten die het daardoor zwaar te voorduren heeft. Te weinig voeding of voedingsstoffen kunnen daarentegen weer lijden tot ondervoeding wat een achterstand in groei kan opleveren en weer resultaat kan geven op de gewrichten. Een goede brok heeft een goede mate van proteïne, vet, koolhydraten, vitamines, mineralen en waterstof maar moet dus ook in de goede hoeveelheid worden opgediend. Wij voeren onze honden Kivo en zijn tevreden met hoe ze het daarop doen. Glanzende vachten, goede ontlasting, goed maar niet te hard groeiende honden en daarnaast vinden ze de brokken ook erg lekker.

Het laatste belangrijke punt voor het tegengaan danwel beperken van HD en ED is beweging. Een goede vorm van beweging, niet te veel maar ook zeker niet te weinig, is erg belangrijk. De spieren ondersteunen namelijk de gewrichten en een juiste bespiering zorgt ervoor dat de gewrichten op de juiste plaats blijven zitten. Teveel beweging kan echter weer lijden tot overbelasting en weer het averechtse effect hebben. Zeker in de opgroeiende fase (de eerste 18 maanden) is het dus van belang dat er wel afdoende bewogen word door middel van wandelen etc. maar zeker niet teveel belast word. Wij adviseren dan ook om liever meerdere keren kleine stukjes te wandelen dan grote hoeveelheden ineens. Daarnaast zijn de eerste 18 maanden intensieve wandeling op het strand of in het bos dan ook af te raden. Door het mulle zand moeten de gewrichten erg hard werken en bij een wat langere wandeling (wat men meestel toch doet als de pup het zo naar zijn zin heeft) resulteert dit al snel in overbelasting. Ook traplopen is een ontzettende dooddoener voor de gewrichten, deze moeten namelijk bij iedere trede de klap opvangen. Deze 3 punten kunnen ieder afzonderlijk maar zeker ook gezamenlijk zorgen voor slechte gewrichten. Garantie op goede heupen en ellebogen kan niemand geven! Wel kunnen we samen proberen het zo goed mogelijk te doen. Wij door het stellen van hoge eisen bij het maken van onze combinaties en proberen een goede voorlichting te geven. U door het volgen van onze adviezen en het informeren van ons indien er onverhoopt toch problemen zijn ontstaan zodat wij hier eventueel op kunnen inspelen met ons fokbeleid.

 

Men adviseert heeeel voorzichtig te zijn met een pup. Is dit niet wat overdreven?

Wij vinden dit niet overdreven! Ook wij denken dat sommige pupeigenaren zich niet bewust zijn van de broosheid van een pup. Net als bij een baby alle gewrichten en botten zijn fragiel en nog niet uitgehard. Daarom adviseren wij om gecontroleerd en bewust van deze fragiliteit te spelen. Bijvoorbeeld bij een balspelletje wordt er meestal veel gerend, gesprongen en ongecontroleerde draaien gemaakt. Al deze bewegingen zijn een zware belasting voor de gewrichten en botten. Als een richtlijn adviseren we dan ook maximaal 10 minuten te wandelen per maand leeftijd. Voor een hond van 4 maanden betekent dit dus maximaal 10 min. X 4 maanden = 40 minuten per dag te wandelen. Dit verdeeld over 4 wandelingen per dag is dus 10 minuten per wandeling. Belangrijk hierbij is ook het tempo, dus lekker rustig aan en niet op tempo snelwandelen, wat weer meer eist van de gewrichten en botten.

 

Jullie adviseren om met de hond naar een gehoorzaamheidscursus te gaan. Kan ik dit zelf niet doen?

Wij adviseren altijd om minimaal een puppycursus te doen, ook al heeft iemand al jaren ervaring met honden. De puppycursus is namelijk niet alleen voor het leren van de commando’s zoals zitten of komen etc. maar ook (met name) voor het socialiseren met andere honden en om een band op te bouwen met een hond. Door het samen ondergaan van deze cursus leert de hond op jouw vertrouwen en dat er momenten van spelen maar ook zeker van luisteren zijn. Daarnaast zijn de pups bij ons grote honden (maar dan ook enkel bullmastiffs) gewend maar andere rassen blijven in het begin toch vreemd. Door naar een puppycursus te gaan zien en spelen ze met andere pups van verschillende rassen en dit gaat alleen maar ten goede van de socialisatie en kun je hem of haar niet alleen thuis leren! Wij adviseren met een puppycursus te starten als ze ongeveer 9 weken zijn. Dit zodat ze al even gewend zijn aan de nieuwe situatie, er veranderd namelijk al zoveel als ze 8 weken zijn en verhuizen naar een nieuw thuis met nieuwe eigenaren. Vinden baas en hond het daarna nog leuk kan men altijd verdergaan met een EG (elementaire gehoorzaamheid) of andere vervolgcursussen. Voor andere sporten zoals behendigheid e.d. adviseren wij wel pas na de 18 maanden mee te starten in verband met de belasting van gewrichten e.d. Wij adviseren iedereen wel om vooraf bij een hondenschool te gaan kijken (zonder hond). Zo kun je kijken of de leermethode je aanstaat en of jij denkt dat jullie pup daar goed op zijn plaats is.

 

Waarop selecteren jullie een dekreu?

Hierbij hanteren we de volgende richtlijnen: Allereerst moet zijn gezondheid optimaal zijn (HD, ED etc.). Zonder een goede uitslag op deze punten gaan wij niet eens verder met het maken van de verdere afwegingen. De reu moet verder vooral goed aansluiten op onze teef. Tenslotte maak je een combinatie en hoop je de goede eigenschappen van beide ouderdieren terug te laten komen in de pups. Hierbij kijken we naar karakter en uiterlijk. Zou onze teef iets meer massa mogen hebben is dat bijvoorbeeld een punt waar de reu zeker goed aan moet voldoen. Hebben wij bijvoorbeeld een teef die goed aan de maat is, dan kijken we weer naar een reu die zeker niet de maximale formaten heeft. En als we bijvoorbeeld een hele actieve teef hebben dan gaat onze voorkeur uit naar een rustige reu. Verder gaat onze voorkeur uit naar een rode (=red) of zand (=fawn) kleur. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een gestroomde (=brindle) bullmastiff niet mooi kan zijn! Ook de rest van de stamboom wordt uitgebreid bekeken. Tenslotte worden van beide ouderdieren de genen voortgezet en het is dus van belang te weten wat er eventueel generaties terug al speelde. Ook kijken we naar eventuele eerdere nakomelingen omdat je hier vaak ook uit kan herleiden hoe de reu in kwestie vererft.

 

Hoe socialiseert kennel Social Giant de pups?

Na een beginperiode van heeeel veel rust draait ons socialisatieprogramma vanaf week 3 en wordt het langzaam opgevoerd. Regelmatig komen de pups uit de werpkist om de hele ruimte (woonkamer en later de gehele benedenverdieping) te bekijken. Daarnaast simuleren wij van alles: fietsbel, harde geluiden door stem of klappen, de radio / televisie overdreven hard laten spelen, het ineens openen van een paraplu of vuilniszak en zelfs als het niet nodig is even stofzuigen. Dit kabaal maken, doen we zonder de pup aandacht te schenken, zodat ze dan begrijpen dat het normaal is. Het is dan even wennen, maar na 30 seconden zullen ze weer verder spelen / slapen enz. De jongelui worden ook ruim voorzien van verschillend speelgoed: in het begin met name knuffels en later een flostouw(tje) voor de trekspelletjes, tennis- en voetballen, een rubber speeltje enz. Ook starten we met het (krant)zindelijk maken van de pups. Een pup heeft hiervoor aanleg, dus is als het ware voorgeprogrammeerd, om zindelijk te worden. Uiteraard moet deze aanleg wel geactiveerd worden. Dit gebeurt door in de hoek van de werpkist kranten neer te leggen. Hierop doen ze dan bij voorkeur steeds vaker hun behoefte.

Vanaf de 5 weken gaan we het verder opbouwen. We vinden ze op dat moment regelmatig op onze binnenplaats waar ze kennis gaan maken met allerlei geluiden, zoals vrachtauto's (die laden/ lossen, piepen, optrekken en sissen), motor- en overige verkeersgeluiden. We gaan ook een stapje verder in het traject van zindelijk maken en stimuleren dit door bijvoorbeeld na het slapen direct even buiten een plasje te laten doen. De drang op de blaas is vaak dan het grootste en we belonen hen dan door heel enthousiast te reageren. Verder krijgen ze dan meer speelgoed met harde geluiden zoals een fles gevuld met steentjes en een tunnel om in te spelen. Vanaf de 6 weken zijn ze geënt en word het socialisatietraject weer een stapje verder uitgebreid. Zeer regelmatig wordt dan het nest ook bezocht door verschillende mensen. Vooral kinderen krijgen we snel enthousiast om deze klus te klaren door de puppies te bekijken en te aaien. Ook word er in de laatste weken al kleine stukjes aan de riem gewandeld om de pups te laten wennen aan een halsbandje, het voorbijgaande verkeer en de vele indrukken die er verder op straat te vinden zijn. Uiteraard voeren we bovengenoemde activiteiten allemaal rustig op en begeleiden we de pups. Gedurende alle weken is er ook veel tijd om eens rustig te knuffelen en krijgen ze natuurlijk ook veel één op één aandacht.

Door het goed begeleiden van de eerste inprentingfase en het socialiseren van de pups, geven we ze een goede start in een liefdevolle omgeving. Het socialiseren stopt natuurlijk niet bij ons! De eerste 12 weken zijn erg belangrijk voor een pup en alles wat de pup dan meemaakt blijft hem/haar de rest van zijn/haar leven bij. Wij adviseren dan ook om na het verhuizen van de pup naar zijn/haar nieuwe thuis vooral verder te gaan met deze ontwikkeling. Bezoek dus vooral veel situaties waar hij/zij op latere leeftijd mee te maken krijgt; de markt, de winkels, een terrasje, een kermis etc. We adviseren echter wel om wat voorzichtig te zijn met het spelen en kennismaken met andere honden. Op hondenscholen word het hebben van een inenting vaak gecontroleerd maar buiten op straat is dat natuurlijk niet het geval. Een drager van een ziekte hoeft namelijk zelf niet ziek te zijn om andere pups te besmetten. Daarnaast kan je vervelende (en soms zelfs dodelijke) ziekte beter voorkomen dan genezen! Houdt u pup dus totdat ze volledig zijn geënt vooral weg bij uitlaatvelden en plaatsen waar veel honden worden uitgelaten, de ontlasting van andere honden is vaak een bron van bacteriën en infecties.

 

Wat maakt jullie honden anders dan gemiddeld?

We passeren enkele selectiemomenten voordat we overgaan tot het fokken met een hond; de jonge honden zijn in een eerste kritische nestkeuze al geselecteerd om bij ons te blijven. Ook tijdens het verder opgroeien houden we in de gaten of ze gaan voldoen aan onze fokwensen. De laatste selectie is op de leeftijd van minimaal 18 maanden. Dan worden ze nog eens goed doorgelicht; HD en ED onderzoek, een algeheel medisch onderzoek en dan kijken we of ze rastypisch genoeg zijn. Als ze hier door komen, worden ze voor de fok ingezet maar pas op een leeftijd dat wij vinden dat ze volwassen genoeg zijn. Zo zal het meestal zo zijn dat onze honden al over de 2 jaar zijn voordat wij ze inzetten voor ons fokprogramma. Ook houden we alles gedurende het opgroeien van door ons gefokte pups goed in de gaten, zijn wij niet tevreden over het resultaat van een combinatie dan zijn wij zeker niet te beroerd om de betreffende hond terug te trekken uit de fokkerij. Alleen als wij voor de volle 100% overtuigd zijn dat een hond geschikt is om nakomelingen te produceren wordt er bij ons mee gefokt!

 

Wat is het verschil tussen jullie en andere fokkers?

Iedere fokker doet het op zijn eigen wijze en iedereen doet dit op een naar zijn eigen mening goede manier. Natuurlijk zijn er verschillen van inzicht over wat de goede manier is. Hieronder vind u de redenen waarom wij denken dat we het op een goede manier doen:

  • Wij fokken enkel met zorgvuldig geselecteerde dames,
  • Wij kijken met een uitermate streng oog naar een dekreu voor de "beste match",
  • Bij het maken van een combinatie houden wij gezondheid, socialiteit én exterieur, alle drie scherp in de gaten,
  • Wij stellen uitgebreide selectie eisen aan de ouderdieren (karakter, rastypisch, gebit, HD én ED),
  • Geen lijnteelt voor uitsluitend een mooi uiterlijk, maar door outcross een grote genenpool voor een optimale gezondheid,
  • Wij investeren veel aandacht voor de socialisatie omdat wij een erg uitgebreid socialisatieprogramma hebben en pups met zoveel mogelijk nieuwe dingen laten kennismaken (aan de riem lopen, stofzuiger e.d.),
  • Strenge hygiëne,
  • Wij verstrekken veel informatie; via onze website, maar bij aanschaf van een Social Giant pup ook via onze mediwijzer en uiteraard ook tijdens het gehele leven van uw Social Giant hond.

Natuurlijk kunnen we hier nog meer reden aangeven waarom wij van mening zijn dat we ons uiterste best doen voor het ras maar bij interesse, of als u dit graag zelf wil beoordelen, nodigen wij u dan ook graag uit om dit zelf te komen bekijken.

 

Komen we jullie ook op hondenshows tegen?

Jazeker, we hebben al meerdere shows bezocht en zullen dit in de toekomst ook blijven doen. Met regelmaat zijn we hier te vinden maar we zijn zeker niet op alle shows. Hoewel we het leuk vinden om af en toe naar show te gaan vinden wij het ook heerlijk om andere dingen met onze honden te ondernemen. Ook schrijven we vooral in op shows die we leuk vinden, zoals een buitenshow of de Winner (Amsterdam), en kijken we een beetje naar de keurmeester. We vinden het samenkomen met andere fokkers/ bullmastiff mensen vaak gezellig en het is een goede socialisatie voor de honden onder elkaar. Ook zijn we natuurlijk op dat moment graag bereid informatie te verstrekken aan een ieder die hier om vraagt.

 

Kunnen we de kennel bezoeken?

Jazeker, u kunt met ons contact opnemen voor een vrijblijvende afspraak om kennis te maken met onze honden en onze werkwijze. Verder kunt u ons regelmatig tegenkomen op shows / tentoonstellingen. Spreek ons gerust aan. We zijn daar om bekenden te spreken, andere honden te bekijken en vinden het ook leuk belangstellenden te ontmoeten!

 

Aan welke criteria moet een pupkoper voldoen?

Veel fokkers gebruiken lijsten die ingevuld moeten worden over uw woning en ervaring. Oncontroleerbare, sociaal wenselijke antwoorden zijn gemakkelijk te geven, dus hier kiezen wij niet voor. Het zegt ook niet veel, want wij zien de hond bijvoorbeeld liever in een klein huis, waar op een goede manier aandacht aan de hond geschonken wordt, dan iemand met een hectare grond en er niet naar om kijkt. Wij vinden het daarom belangrijk dat er vooraf is kennis gemaakt. Beide partijen kunnen dan kijken of het vertrouwen er is om een pup bij ons aan te schaffen en voor ons om een pup te plaatsen in een voor hem of haar prettige omgeving. Voor een impulsaankoop hoef je bij ons dus niet aan te kloppen want er gaat altijd een wachttijd overheen.

 

Hoe verloopt de procedure bij belangstelling voor een pup?

Wanneer er serieuze belangstelling is, waarbij je een weloverwogen keuze hebt gemaakt om een pup van ons in huis te nemen en wij ervan overtuigd zijn dat deze een zorgzaam onderkomen krijgt, kun je je aanmelden voor een Social Giant pup. Wij hanteren aanmeldingslijsten; één voor reuen en één voor teven. Er is geen specifieke selectiecriteria, maar als wij het gevoel krijgen dat de pup bij de nieuwe eigenaar niet gelukkig gaat worden, annuleren wij alsnog de reservering. Vanaf de zesde week zullen wij de mensen uit gaan nodigen om te komen kijken en een eerste en tweede voorkeur aan te geven. Het uitnodigen van de mensen doen wij bewust pas laat omdat de pups voor de 6 weken niet ingeënt en makkelijk vatbaar zijn, de gezondheid van de pups en de moeder staan immers bij ons voorop! Wij weten dat de zesde week vrij laat is voor het bewonderen van de pups maar gunnen u en een ander dan ook een gezonde pup en vragen hiervoor dan ook u begrip. Natuurlijk zullen we zoveel mogelijk foto's en filmpjes plaatsen om iedereen toch te laten genieten van de pups. Bij de zesde a zevende week zullen wij proberen aan iedereen de keuzes duidelijk te maken. Bij het maken van deze keuze houden wij hoofdzakelijk rekening met het gedrag in combinatie met de nieuwe gezinssituatie. Wij proberen hierbij zoveel mogelijk rekening te houden met de gegeven voorkeur.

 

Wat houdt de koopovereenkomst in?

De koopovereenkomst is voor beide partijen een belangrijk document. Hierin staan gegevens over de pup en zijn of haar afkomst, word de garantie omschreven, staan voorwaarden omtrent verzorging die wij stellen aan nieuwe eigenaren en staat informatie over overdracht van de hond. Bij een bezoek aan onze kennel kunnen we een exemplaar laten zien. Ook word er naast de koopovereenkomst een door ons samengestelde mediwijzer verstrekt. In deze mediwijzer wordt nog uitgebreider uitleg en informatie gegeven over de in het ras voorkomende afwijkingen zoals heup- en elleboogdysplasie maar staat ook informatie over gevaarlijke plantsoorten en castratie etc.